Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

mrozenie a wartosci odzywcze
#5

Zamrażanie w niewielki sposób zmienia wartość odżywczą produktów spożywczych, nie powoduje strat białka, witaminy A, D i składników mineralnych. Owoce i warzywa mrożone bezpośrednio po ich zebraniu zachowują wysoką wartość odżywczą, porównywalną do ich świeżych odpowiedników. Na skutek procesu blanszowania (sparzenie wrzątkiem, w celu unieczynnienia enzymów i drożdży, powodujących zepsucie produktu) może dojść do strat witaminy C, ok. 15-20%, jednak podobne straty następują w wyniku transportu i dostarczania produktów do sklepu. Produkty, których nie należy mrozić to warzywa kapustne, miękkie owoce i produktów o dużej zawartości tłuszczu.


Wiadomości w tym wątku
mrozenie a wartosci odzywcze - przez bartez2939 - 2015-01-22, 02:29
RE: mrozenie a wartosci odzywcze - przez mlody1410 - 2015-01-22, 06:25
RE: mrozenie a wartosci odzywcze - przez bartez2939 - 2015-01-22, 12:00
RE: mrozenie a wartosci odzywcze - przez mlody1410 - 2015-01-22, 12:12
RE: mrozenie a wartosci odzywcze - przez Ola - 2015-01-23, 23:08
RE: mrozenie a wartosci odzywcze - przez Mrowek - 2015-02-13, 13:30
RE: mrozenie a wartosci odzywcze - przez ghost - 2015-02-16, 13:49
RE: mrozenie a wartosci odzywcze - przez bartez2939 - 2015-02-16, 19:03
RE: mrozenie a wartosci odzywcze - przez ghost - 2015-02-17, 16:10
RE: mrozenie a wartosci odzywcze - przez Kubus Puchatek - 2015-02-17, 10:32
RE: mrozenie a wartosci odzywcze - przez bartez2939 - 2015-02-17, 16:56
RE: mrozenie a wartosci odzywcze - przez ghost - 2015-02-18, 12:44
RE: mrozenie a wartosci odzywcze - przez bartez2939 - 2015-02-18, 19:47
RE: mrozenie a wartosci odzywcze - przez ghost - 2015-02-19, 20:00
RE: mrozenie a wartosci odzywcze - przez Kubus Puchatek - 2015-02-20, 10:11
RE: mrozenie a wartosci odzywcze - przez ghost - 2015-02-20, 12:13

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości