Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Awokado - najdoskonalszy owoc
#1

Czy wiesz, że awokado nazywane jest „najdoskonalszym pożywieniem na świecie” i ma wiele właściwości zdrowotnych?
Nazwę tę otrzymało, ponieważ wielu specjalistów ds. żywienia twierdzi, że awokado zawiera nie tylko wszystko to, co potrzebne jest, aby przeżyć, lecz może przyczyniać się także do zapobiegania i być pomocne w takich chorobach jak Alzheimer, rak, choroby serca, cukrzyca i inne.

Awokado pochodzi z Puebla, w Meksyku i jego najwcześniejsze użycie datuje się na 10 000 lat p.n.e. Od roku 900 drzewka awokado uprawiano w Ameryce Środkowej i Południowej. W XIX wieku awokado zaczęto uprawiać w Kalifornii. Dzisiaj 95% wszystkich awokado na rynku USA pochodzi właśnie z południowej Kalifornii.

Awokado, nazywane także „gruszką aligatora”, bogate jest w błonnik, nie zawiera sodu ani cholesterolu. Dostarcza 20 niezbędnych składników odżywczych, m.in. jednonienasycone i wielonienasycone tłuszcze (kwasy tłuszczowe omega-3), witaminy A, C, D, E, K, a także witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, biotyna, witamina B6 i B12 oraz kwas foliowy) i potas.

Pożywienie, takie właśnie jak awokado, naturalnie bogate w kwasy omega-3, jest powszechnie uznawane za klucz do utrzymania doskonałego wzroku oraz świetnej kondycji serca i mózgu.

Doktor Daniel G. Amen, neurolog, psychiatra i ekspert od obrazowania mózgu oraz autor bestsellera „Zmień swój mózg. Zmień swoje życie” zalicza awokado do pożywienia bardzo skutecznie zapobiegającego Alzheimerowi i to nie tylko z powodu obecności kwasów tłuszczowych omega-3, lecz także dzięki witaminie E.

Czasopismo międzynarodowe „Choroba Alzheimera i związane z nią zaburzenia” publikuje wnioski z kilku lat prób klinicznych. Okazuje się, że wysokie dawki witaminy E mogą neutralizować wolne rodniki i gromadzić białka, co przyczynia się odwrócenia utraty pamięci u osób chorych na Alzheimera, odwraca postępy choroby we wczesnym stadium oraz opóźnia proces jej postępowania. Dodatkowo zawartość folianów pomaga zapobiegać formowaniu się splątanych włókien nerwowych, co związane jest z chorobą Alzheimera.

Awokado ma tak wiele zalet, że nie sposób ich wszystkich wymienić. Wspomnijmy jeszcze tylko o kilku:
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe – pomagają kontrolować stężenie trójglicerydów we krwi oraz poziom cukru, obniżają też poziom cholesterolu
- kwas foliowy – ta rozpuszczalna w wodzie witamina B wspomaga rozwój komórek i tkanek. Jest to szczególnie istotne w okresach szybkiego podziału i wzrostu komórek, takich ciąża i okres niemowlęcy. Kwas foliowy jest także niezbędny do metabolizmu homocysteiny i pomaga utrzymać prawidłowy poziom tego aminokwasu.
- luteina – ten karotenoid (naturalny barwnik) chroni przed zaćmą i niektórymi typami raka, zmniejsza też ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, co jest główną przyczyną ślepoty u dorosłych powyżej 65. roku życia. Awokado zawiera 3 razy więcej luteiny niż inne popularne warzywa i owoce.
- kwas oleinowy i potas – oba składniki pomagają obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko nadciśnienia.

Awokado można uwzględnić w diecie na kilka sposobów:
1) Najprostszym sposobem jest przekrojenie awokado na pół, dodanie ziół lub syropu klonowego.

2) Można pokroić awokado i dodać do sałatki lub wykorzystać jako dodatek do zup.

3) Rozgnieć awokado i zrobić z niego pastę do smarowania pieczywa (zamiast masła lub serka).

4) Przetnij awokado na pół i w miejscu po pestce umieść np. kuskus lub ryż.

5) Przygotuj sos z awokado, by dodać smaku surowym lub gotowanym na parze warzywom. W sieci można znaleźć bardzo wiele przepisów.

Zmiksowane z owocami awokado stanowi znakomitą przekąskę, przystawkę lub deser. Jest też bardzo dobrym odżywczym jedzeniem dla dzieci, gdyż dostarcza „dobrych” tłuszczów – odgrywających znaczącą rolę w rozwoju fizycznym i umysłowym.

Przy wszystkich zaletach awokado należy jednak pamiętać o tym, że ma ono sporo kalorii, głównie z powodu wysokiej zawartości tłuszczu. Średnie awokado zawiera ok. 30 g tłuszczu, co odpowiada ilości tłuszczu, jaka jest w hamburgerze. Dlatego też dietetycy przez długi czas nawoływali, by zrezygnować z awokado na poczet mniej kalorycznych owoców i warzyw, jednak ostatnio się to zmieniło z powodu tego, że większość tłuszczu w awokado to tłuszcze jednonienasycone (jak się okazało po intensywnych badaniach medycznych w latach 1998-2010) czyli „dobre” tłuszcze, użytkowane przez organizm do rozpuszczania witamin i minerałów (nie wszystkie witaminy i minerały rozpuszczają się w wodzie, jest pewna ich grupa, która wymaga do tego tłuszczów) oraz obniżające poziom cholesterolu.

Nie jest to drogi owoc, dostępny szeroko w dużej polsko-niepolskiej sieci z robalem, nie zapomnij włożyć do koszyka raz na jakiś czas Smile
#2

Super artykuł. Rep dla Ciebie AdamSmile
#3

Zawsze mnie śmieszy jak ludzie boją się tłuszczu bo myślą, że od niego zgrubna. Wszystkie produkty nisko tłuszczowe nie są wcale lepsze dla nas. Wiele ludzi niestety rezygnuję z awokado bo jest "niedobre". Wszystko w dzisiejszym świecie musi być ciepłe, wygodne, smaczne, komfortowe, proste, szybkie, przenośne, słodkie... popieprzyło się ludziom w głowach. Często też ludzie myślą, że generalnie jedząc byle co ale dodając jakieś zdrowe jedzenie czy suplement poprawią swoje zdrowie. Wiadomo, że trzeba od czegoś zacząć, ale jeśli na prawdę chcemy poprawić swoje zdrowie to trzeba podejść do tego całościowo.

Rep za ciekawy artykuł ; )


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości